Kenegaraan: Permohonan Kewarganegaraan

17-9-2009

KDN Selesai Proses 70 Peratus Permohonan Kewarganegaraan

 mainpix

HISHAMMUDDIN bersama dua Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop (kanan) dan Jelaing Mersat, bergambar bersama penerima surat kelulusan Penganugerahan taraf warganegara Malaysia sempena menyambut Hari Perayaan Malaysia di Jabatan Pendaftaran Malaysia, 16 Sept 2009

PUTRAJAYA, 16 Sept 2009 (Bernama) — Kerajaan telah pun selesai memproses kira-kira 70 peratus permohonan kewarganegaraan, permit masuk dan pendaftaran lewat sijil kelahiran sehingga hari ini, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata kementeriannya yakin dapat mencapai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) untuk memproses baki 30 peratus lagi menjelang akhir tahun ini.

Katanya 32,927 permohonan kewarganegaraan masih belum diproses manakala 16,812 permit masuk dan 90,360 pendaftaran lewat sijil kelahiran juga perlu diproses.

“Tarikh tamat bagi permohonan yang tertunggak adalah pada 1 Jan 2008. Pada masa yang sama terdapat juga permohonan baru yang sedang diproses. Namun begitu kita harus pastikan bahawa sekurang-kurangnya pemohon akan menerima jawapan daripada pihak kita.

“Sama ada mereka berjaya atau tidak bergantung kepada kedudukan masing-masing dan sekiranya mereka tidak berjaya, mereka masih boleh memohon lagi sekali,” katanya.

Hishammuddin turut mengingatkan kalangan yang baru memperoleh taraf kewarganegaraan Malaysia supaya tidak mengambil mudah taraf kewarganegaraan itu dan berusaha menerapkan ke dalam sanubari mereka prinsip Rukun Negara.

“Terdapat orang yang mahu memohon untuk menjadi warganegara Malaysia. Oleh itu, Malaysia tentunya mempunyai sesuatu yang bernilai, ada perkara tertentu yang istimewa tentang Malaysia.

“Tentu ada sesuatu yang begitu berharga untuk diperjuangkan dan dikekalkan sekiranya mereka sanggup menunggu 20 hingga 30 tahun untuk menjadi warganegara,” katanya.

Pemohon ucap terima kasih

PUTRAJAYA: Sambutan Hari Malaysia semalam memberi erti besar kepada 92 pemohon status kewarganegaraan Malaysia, apabila menerima surat kelulusan permohonan mereka daripada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Penantian mereka, ada yang sehingga 30 tahun untuk menjadi warga negara Malaysia dijawab semalam dalam satu majlis khas yang diadakan di Ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di sini.

Safniwati Birin, 47, yang berasal dari Minang di Padang, Indonesia berkata, beliau memohon menjadi warga negara ini sejak 20 tahun lalu.

 

“Saya datang ke Malaysia pada 1978 mengikut datuk dan berkahwin dengan lelaki tempatan pada 1987 dan mula memohon kerakyatan dua tahun kemudian ketika memegang taraf penduduk tetap (PR),” katanya yang mempunyai tiga anak.

Hishammuddin turut menyampaikan surat ucapan tahniah kepada warga negara baru itu pada majlis Ucapan Tahniah dan Penganugerahan Taraf Kewarganegaraan Malaysia yang pertama kali diadakan membabitkan menteri.

Beliau juga mendengar bacaan ikrar taat setia kepada Malaysia daripada warga negara baru pelbagai kaum itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s