Kenegaraan: Contoh Perbicaraan Mahkamah Tinggi

Kes Penasihat PKR ditudih meliwat 3/2/2010

Pelajar perlu tahu/faham:

Mahkamah: Mahkamah Tinggi

Hakim: Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Pendakwa raya: Peguam Cara Negara(II) Datuk Mohd Yusof Zainal Abid
(Orang ketiga berkuasa di Jabatan peguam Negara selepas Peguam Negara dan Peguam Cara (I))
Peguam bela: Diketuai Karpal Singh ( juga merupakan ADR: jadi, ahli Dewan Rakyat boleh menjalankan bisnes dan profesion mereka.)

Tuduhan: Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Perbicaraan in camera(Tertutup): kerana hujah-hujah itu bersifat lucah. Pihak yang tidak releven termasuk orang awam mesti meningglkan mahkamah.

Tahap perbicaraan awal: Pihak pendakwa menanggung beban bukti. Kemukakan bukti agar wujud prima facie dalam kes ini.

Hari Pertama 3/2/2010
KUALA LUMPUR: Perbicaraan hari pertama kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi di sini, semalam, diberitahu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu marah apabila bekas pembantu khasnya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, menolak untuk mengadakan hubungan seks dengannya.

Reaksi Anwar itu didedahkan oleh Mohd Saiful dalam keterangannya hampir sejam sebelum prosiding ditangguhkan, kira-kira jam 5 petang selepas peguam tertuduh, Karpal Singh memohon mahkamah meneruskan perbicaraan secara tertutup.

Terdahulu, Mohd Saiful yang disoal Peguam Cara Negara Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, berkata kejadian itu berlaku pada 26 Jun 2008 di Unit 11-5-2, Desa Damansara Kondominium, Bukit Damansara di sini, selepas beliau diarahkan ke kondominium itu untuk berbincang mengenai jadual kerja Anwar dan menghantar beg hitam berisi dokumen.

Mohd Yusof: Apa buat dengan dokumen bila masuk?

Mohd Saiful: Selepas menyerahkan beg hitam berisi dokumen, kami berbincang jadual kerja dan tidak lama selepas itu beliau tanya satu soalan.

Mohd Yusof: Apa soalan?

Mohd Saiful: Dalam Bahasa Inggeris, Can I **** you today?

Mohd Yusof : Apa reaksi kamu?

Mohd Saiful :Saya merasa marah dan takut. Saya menolak pelawaan itu dan tidak mahu melakukannya. Beliau dengan nada marah berkata “What”?

Mohd Yusof :Selepas itu apa yang berlaku?

Mohd Saiful :Saya ulang perkataan yang sama, saya tidak sanggup melakukannya. Dia agak marah pada ketika itu dan saya takut. Kemudian dia arahkan saya ke bilik tidur utama. Saya ikut arahan dan pergi dulu.

Mohd Yusof :Dalam bilik itu apa yang berlaku?

Mohd Saiful :Anwar pergi ke hujung bilik untuk menutup langsir dan lampu, selepas itu dia arahkan saya membersihkan diri di dalam bilik air. Saya masuk ke bilik air dan membilas badan tetapi tidak mandi. Ketika itu saya membuka pakaian dan mengambil tuala, apabila keluar dari bilik air saya membawa kemeja dan gantung di tempat menggantung baju.

Mohd Yusof :Ketika kamu keluar dari bilik air, di mana Anwar berada?

Mohd Saiful :Dia berdiri di hujung penjuru katil dengan memakai tuala putih. Dia mengarahkan saya pergi kepadanya. Apabila saya pergi kepadanya, dia memeluk saya sambil berdiri.

Pada peringkat itu, Karpal memohon supaya perbicaraan dijalankan secara tertutup dan dibenarkan oleh Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Mohd Yusof pula menjelaskan pihak pendakwaan pihaknya tiada masalah jika perbicaraan itu dijalankan secara terbuka, tetapi menyerahkan kepada budi bicara mahkamah jika ia boleh memberikan keadilan.

Berikutan itu, Mohamad Zabidin menangguhkan prosiding dan memerintahkan perbicaraan itu dijalankan secara tertutup hari ini.

Dalam keterangannya sebelum itu, Mohd Saiful yang menjadi saksi pertama pendakwaan, berkata beliau pergi ke kondominium itu yang difahamkan dimiliki oleh seorang lelaki, Hasanuddin, dengan menaiki van Fiat merah dengan nombor pendaftaran WPK5925 kepunyaan bapa tunangnya.

Mohd Yusof :Ada kamu bawa apa-apa ke sana?

Mohd Saiful :Saya bawa dokumen yang perlu diserahkan kepada Anwar yang diberi oleh Ibrahim Yaakob dari pejabat. Saya tidak pasti apa dokumen itu, saya letakkan di dalam beg hitam.

Mohd Yusof :Ketika masuk ke kondominium itu ada pengawal tanya apa-apa?

Mohd Saiful :Ada. Saya tidak jawab hendak pergi ke mana tetapi saya kata “Mokhtar” (kata laluan untuk kondominium itu). Saya diberitahu untuk katakan itu oleh kakitangan pejabat PKR. Saya tak tanya kenapa, bila saya cakap pengawal terus beri laluan.

Mohd Yusof :Kemudian?

Mohd Saiful :Daripada tempat letak kereta saya naik lif ke B2 dan menuju ke blok sebelah. Selepas itu saya sampai ke satu pintu, ada interkom di sebelah kanan. Saya tekan Unit 11-5-2, ada suara lelaki kata “ya”, saya kata “Mokhtar” dan pintu pun terbuka. Saya kemudian naik lif ke Tingkat 5.

Mohd Yusof :Apabila keluar daripada lif, kamu ke unit kanan atau kiri?

Mohd Saiful :Saya menuju ke kanan, saya berselisih dengan seorang lelaki yang baru keluar daripada unit yang saya hendak pergi. Lelaki itu senyum kepada saya tetapi saya tidak kenal dia.

Mohd Yusof :Kemudian?

Mohd Saiful :Apabila sampai saya membuka pintu. Dalam unit itu saya melihat Anwar duduk di meja makan, saya duduk berhadapan dengan Anwar dan menyerahkan beg hitam itu kepadanya.

Pada permulaan prosiding, Mohd Saiful menjelaskan beliau hanya bekerja sebagai pembantu khas Anwar selama empat bulan dari awal Mac hingga 28 Jun 2008 kerana tidak rela dan tidak sanggup diliwat.

“Bagaimanapun dalam e-mel kepada Anwar, saya berikan alasan bahawa saya tidak berdisiplin, sering datang lewat ke pejabat dan dimarahi oleh beliau.

“Saya juga katakan bahawa saya tertekan kerana diberikan bilik, sedangkan saya kurang kelayakan berbanding pekerja lain dan saya nyatakan selagi saya menjadi pembantunya perkara itu akan menjadi isu,” katanya.

Hari Kedua 4/2/2010
KUALA LUMPUR, 4 Feb 2010
Mohd Saiful Bukhari Azlan, pengadu dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, memberitahu Mahkamah Tinggi di sini bahawa dia telah pergi ke tiga buah hospital, termasuk dua hospital swasta, untuk membuat pemeriksaan.

Bekas pembantu Anwar itu berkata dia pada mulanya pergi ke Hospital Tawakal, Jalan Pahang, di sini untuk membuat pemeriksaan doktor, tetapi penyambut tetamu telah memberitahunya hospital itu beroperasi separuh hari dan tidak boleh membuat pemeriksaan.

Beliau kemudiannya pergi ke Hospital Pusrawi di Jalan Tun Razak, dan ketika itu beliau ditemani oleh bapa saudaranya bernama Tuah Mohd Ali, iaitu adik kepada arwah ibunya.

Mohd Saiful berkata di hospital itu, beliau telah berjumpa Dr Mohd Osman Abdul Hamid dan memberitahunya beliau sakit perut dan sakit di dubur.

“Dr Mohd Osman telah meminta saya untuk membuka seluar dan beliau telah memasukkan sesuatu pada dubur saya dan pada masa itu saya telah berterus terang kepadanya bahawa saya telah diliwat dan mahu membuat pemeriksaan,” jelas Mohd Saiful.

Mohd Saiful berkata Dr Mohd Osman terus memberhentikan pemeriksaan dan memintanya memakai seluar.

Ditanya Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden adakah beliau ada menanyakan mengapa pemeriksaan diberhentikan, Mohd Saiful berkata doktor berkenaan ada menjelaskan bahawa hospital itu tidak mempunyai kelengkapan membuat pemeriksaan forensik dan laporan perubatan hospital swasta tidak boleh digunakan di mahkamah nanti.

“Beliau seterusnya telah meminta saya mendapat rawatan di HKL (Hospital Kuala Lumpur). Saya ikut nasihatnya dan terus ke HKL. Pada mulanya saya tak tahu hendak ke mana, tapi secara logiknya saya pergi ke wad pesakit luar untuk mendaftar pukul 3 petang,” katanya.

Mohd Saiful, 24, ialah saksi pertama yang memberi keterangan apabila kes itu bermula semalam di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Pada awal sesi pagi ini, Mohd Saiful memberi keterangan secara tertutup selama 30 minit sebelum hakim, pihak pendakwaan dan pembelaan serta Anwar, Mohd Saiful dan Zambri Idrus, peguam pemerhati bagi pihak Mohd Saiful, meninggalkan mahkamah pada 11.43 pagi untuk melawat kondominium, tempat kesalahan itu didakwa dilakukan.

Apabila perbicaraan disambung secara terbuka pada petang ini, Mohd Saiful menyambung keterangannya di mana beliau menyatakan pergi ke tiga hospital itu untuk mendapat rawatan.

Anwar, yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat dan Anggota Parlimen Permatang Pauh, dituduh meliwat Mohd Saiful di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Anwar, 63, dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Mohd Saiful, yang berkot hitam dan berkemeja berwarna krim memberi keterangan dalam nada yang perlahan, berkata dia pergi ke HKL pada pukul 3 petang dan membuat pendaftaran di wad pesakit luar.

Menurut Mohd Saiful, pada mulanya dia berjumpa dengan seorang doktor perempuan, tetapi selepas memberitahu dia ‘segan’, seorang doktor lelaki yang dikenalinya sebagai Dr Daniel datang ke situ.

Mohd Saiful berkata Dr Daniel yang agak terkejut apabila dia menyatakan datang untuk membuat pemeriksaan kerana diliwat Anwar, memberikannya satu nota mengarahkan beliau pergi ke wad kecemasan di Unit Once Stop Critical Centre (OSCC).

Ketika ditanya Mohamed Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan dalam pemeriksaan utama, Mohd Saiful berkata beliau tiba di wad kecemasan di OSCC setengah jam kemudian.

Mohd Saiful berkata apabila sampai di wad kecemasan, Dr Daniel tiba setengah jam selepas itu, diikuti seorang lagi doktor.

Beliau berkata Dr Daniel membuat pemeriksaan tekanan darah dan 10 minit kemudian meninggalkan wad berkenaan.

Mohd Saiful berkata pukul 4.30 petang, Dr Daniel datang semula kepadanya dan mencadangkan supaya dia membuat laporan polis kerana tanpanya, pemeriksaan tidak boleh dilakukan.

Mohd Saiful berkata dia memang bercadang untuk membuat laporan polis tetapi selepas membuat pemeriksaan.

Mohd Saiful berkata dua anggota polis kemudian datang ke wad itu membawa dua borang untuk membuat laporan polis, tetapi menyatakan dia tidak memanggil mereka datang ke situ.

Mohamed Yusof: Selepas itu ada atau tidak doktor datang periksa?

Mohd Saiful: Tidak ada

Mohamed Yusof: Ada tidak pemeriksaan dilakukan?

Mohd Saiful : Ada tapi malam pukul 9 malam.

Mohamed Yusof : Berapa orang doktor datang?

Mohd Saiful : Saya ingat satu doktor Cina, dua doktor lelaki Melayu, satu doktor perempuan mengandung dan beberapa jururawat.

Mohamed Yusof: Ada orang lain datang?

Mohd Saiful: Ada polis datang, tapi tak ingat masa itu. Tapi lepas kes ini saya ingat, dia pegawai penyiasat kes ini iaitu DSP Jude Pereira.

Mohamed Yusof: Bila doktor datang ada tanya soalan?

Mohd Saiful: Saya ceritakan dari awal saya diliwat. Mereka ingin buat pemeriksaan. Mereka tanya soalan adakah saya dicederakan, ada tanda-tanda di badan.

Terdahulu, Mohd Saiful ditunjukkan dengan rakaman kamera litar tertutup yang dirakamkan pada hari kejadian iaitu pada 26 Jun 2008 di kondominium itu.

Ketika ditunjukkan rakaman itu, Mohd Saiful mengesahkan bahawa gambar lelaki berkemeja putih yang memasuki lif dari aras P2, pukul 2.42 petang menuju ke tingkat lima di kondominium itu adalah beliau.

Mohamed Yusof: Lihat rakaman, jam 14.42, ada lelaki berkemeja putih masuk lif, itu gambar siapa?

Mohd Saiful: Ya, itu gambar saya.

Mohamed Yusof: Di mana itu?

Mohd Saiful: Dalam lif pertama di aras P2 menuju ke tingkat 5.

Pada ketika ini Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah menegur Mohd Saiful yang bercakap perlahan.

Mohd Saiful juga mengesahkan gambar lelaki yang memasuki lif dari tingkat lima pukul 4.14 keluar menuju ke kereta berwana merah adalah beliau.

Mohd Saiful akan menyambung keterangannya esok pukul 9.30 pagi.

Mohamed Yusof memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan mempunyai lebih kurang 10 soalan lagi kepada Mohd Saiful.

Selepas prosiding, mahkamah dijangka melawat pejabat pengurusan di kondominum itu bagi membolehkan semua pihak melihat rakaman CCTV di bilik rakaman di pejabat pengurusan kondominium berkenaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s