Kenegaraan: Kehakiman dan DUN

Latar belakang kenegaraan:
Pemecatan MB/PM
melalui satu usul tidak percaya di DUN atau DR
MB/PM yang hilang sokongan majoriti DUN/DR boleh memohon kepada Raja/YDPA untuk membubarkan DUN/DR masing-masing.
Namun kuasa bubar DUN/DR adalah kuasa budi bicara Sultan/YDPA

9-2-2010 Istana Keadilan

Mahkamah Persekutuan putus pelantikan Menteri Besar ikut peruntukan Undang-Undang Tubuh Negeri

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan memutuskan pelantikan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar oleh Sultan Perak setahun lalu adalah sah mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak (UTNP).

Keputusan muktamad yang tidak boleh dirayu itu dibacakan Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria bersidang bersama Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Allauddin Mohd Sheriff; Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin; Datuk Wira Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdul Hamid Embong.

Mahkamah sebulat suara mendapati Zambry mendapat sokongan 31 daripada 59 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak bagi membolehkan beliau dilantik sebagai Menteri Besar bagi menggantikan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Mahkamah tertinggi di negara ini juga mendapati tidak ada sebarang peruntukan mengikut Perkara 16 (6) undang-undang tubuh yang mensyaratkan undi tidak percaya perlu diadakan terhadap Menteri Besar Perak melalui pengundian dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Bukti mengenai kehilangan kepercayaan terhadap Menteri Besar boleh diambil daripada sumber lain yang ada. Kami berpendapat, sumber itu termasuk pengakuan menteri besar itu sendiri atau representasi yang dibuat Adun bahawa menteri besar berkenaan tidak lagi mendapat sokongan majoriti anggota dewan,” kata Arifin.

Sebaik keputusan selesai dibacakan, peguam Zambry, Datuk Cecil Abraham memberitahu mahkamah anak guamnya tidak mahu menuntut kos mahkamah kerana kes berkenaan membabitkan kepentingan umum.

Dalam penghakiman setebal 41 halaman itu, Arifin berkata, mahkamah mendapati mengikut Perkara 16 (6) UTNP, Mohammad Nizar yang sudah kehilangan sokongan majoriti diwajibkan meletak jawatan bersama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).

“Oleh itu, kami bersetuju dengan Zambry bahawa keengganan Mohammad Nizar meletak jawatan seperti titah Sultan Perak bercanggah dengan peruntukan Perkara 16 (6). Mohammad Nizar tidak boleh terus memimpin kerajaan selepas kehilangan sokongan majoriti. Jika dibenarkan beliau terus menjadi Menteri Besar, ia bercanggah dengan prinsip asas demokrasi,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, Mohammad Nizar masih mempunyai ruang untuk membawa undi tidak percaya terhadap Zambry di Dewan Undangan Negeri (DUN) atau mengemukakan representasi kepada Sultan jika beliau yakin Menteri Besar itu sudah kehilangan sokongan majoriti Adun.

Kemelut politik Perak bermula apabila Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), manakala Adun Jelapang yang mewakili DAP, Hee Yit Foong mengisytiharkan keluar parti dan menyokong Barisan Nasional (BN).

Berikutan itu, Mohammad Nizar yang dilantik selepas kemenangan pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-12 pada 8 Mac 2008, hilang jawatan selepas kejatuhan kerajaan pakatan itu pada 2 Februari 2008.

Sultan Perak kemudian melantik Zambry sebagai Menteri Besar dan Mohammad Nizar yang tidak puas hati mengemukakan permohonan di Mahkamah Tinggi bahawa beliau Menteri Besar yang sah dan permohonan itu dibenarkan.

Arifin yang membaca penghakiman itu lebih sejam, berkata mahkamah mendapati keputusan Mahkamah Rayuan mengentepikan keputusan Mahkamah Tinggi mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar yang sah adalah wajar.

“Kami bersetuju hakim perbicaraan gagal menimbang keterangan di depan beliau. Oleh itu, kegagalan hakim itu perlu diperbetulkan dan tindakan Mahkamah Rayuan adalah tepat,” katanya.

Selain itu, katanya, mahkamah mendapati keputusan Sultan Perak meminta Mohammad Nizar meletak jawatan selepas beliau kehilangan sokongan majoriti adalah berlandaskan kuasa istimewa yang diperuntukkan Perlembagaan Negeri kepada baginda.

Katanya, Sultan mempunyai kuasa mutlak untuk perkenan atau menolak permohonan daripada Menteri Besar membubarkan DUN dan keputusan itu dibuat tanpa sebarang campur tangan Exco.

Dalam prosiding semalam, Mohammad Nizar diwakili peguam Philip Koh Tong Ngee; Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail bertindak sebagai pencelah; Cheng Poh Heng peguam pemerhati Malaysian Bar dan BN diwakili Datuk Hafarizam Harun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s