Kenegaraan: YDPA merasmikan Persidangan Parlimen

YDPA diiringi PM berangkat ke Dewan Rakyat

YB mesti beretika ketika berhujah dalam Dewan

KUALA LUMPUR:15-3-2010 Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin melahirkan rasa dukacita baginda terhadap tingkah laku dan tutur kata Ahli Parlimen yang tidak menggambarkan keperibadian mereka sebagai wakil rakyat. Berikutan itu, Tuanku Mizan mengingatkan semua Ahli Parlimen supaya menjaga tingkah laku dan imej sebagai wakil rakyat kerana mereka sentiasa diperhatikan rakyat. “Ahli Yang Berhormat hendaklah berhujah dengan bernas dan tidak membangkitkan perkara remeh-temeh yang boleh menjelaskan imej dan maruah sendiri serta kemuliaan Dewan ini.

“Sejak dua penggal berturut-turut beta mengingatkan Ahli Parlimen supaya menunjukkan sifat dan perilaku terpuji di dalam Dewan Rakyat.

“Beta dukacita masih terdapat Ahli-Ahli Yang Berhormat mempamerkan tingkah laku dan tutur kata yang tidak mencerminkan keperibadian sebagai wakil rakyat,” titah baginda merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen Ke-12 di Dewan Rakyat, semalam.

Turut hadir Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Baginda turut menegur media baru kerana menyiarkan banyak fitnah, pembohongan dan putar belit fakta yang boleh menggadaikan ketenteraman awam dan maruah negara.

“Semua pihak yang terbabit hendaklah sedar perbuatan itu tidak diterima mana-mana agama. Beta menyeru pihak terbabit menghentikan perbuatan tidak bertanggungjawab itu.

“Di samping itu, pihak berkuasa hendaklah mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terbabit,” titah baginda.

Selain amaran kepada media baru, baginda juga meningkatkan semua pihak agar tidak menyalahgunakan kebebasan bersuara.

“Kebebasan bersuara adalah ciri demokrasi dan masyarakat yang matang.
Bagaimanapun kebebasan itu bukan alasan bagi mana-mana pihak untuk memburukkan pihak yang lain sehingga mencetuskan api perbalahan dan sentimen perkauman.

“Beta amat dukacita kerana ada pihak di dalam dan luar negara mengambil kesempatan menangguk di air yang keruh sehingga menggadaikan ketenteraman awam dan maruah negara.

“Beta menyeru semua pihak mengambil iktibar daripada titik hitam dalam sejarah negara dan mengelak daripada mencetuskan isu sensitif yang boleh menggugat ketenteraman awam dan keharmonian hidup rakyat,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s