Kenegaraan: Fungsi Suruhanjaya Pilihanraya dan Undi Pos

Keputusan Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor Diketahui Pukul 11 Malam 25 April 2010, Kata SPR

HULU SELANGOR, 21 April 2010 — Keputusan pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor dijangka diketahui pada pukul 11 malam, kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Bagaimanapun katanya, perkara itu bergantung kepada pelbagai faktor termasuk kesemua 136 peti undi tiba di pusat pengiraan mengikut jadual iaitu pada pukul 9 malam.

“Sekiranya kesemua 136 peti undi tiba di pusat pengiraan pada pukul 9 malam maka kita jangka dapat umumkan keputusan pada pukul 11 malam. Tetapi kita tak dapat pastikan sebab mungkin akan berlaku pengiraan semula undi di pusat pengiraan undi,” katanya kepada pemberita, di sini pada Rabu.

Wan Omar berkata undi pos untuk pilihan raya kecil itu juga telah diagihkan kepada pasukan polis dan tentera dan mereka yang terlibat akan mengundi pada esok dan Jumaat ini.

Proses membuang undi pos akan dijalankan di ibu pejabat polis daerah dan kem tentera di Kuala Kubu Bahru, katanya.

Pilihan raya kecil itu menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional P. Kamalanathan dan Datuk Zaid Ibrahim dari Parti Keadilan Rakyat.

Wan Omar turut merayu kepada semua pihak agar menghormati pihak penguatkuasa SPR memandangkan banyak aduan diterima melibatkan pekerja-pekerja pilihan raya daripada parti yang bertanding tidak mendengar arahan SPR.

“Ini sebenarnya satu kesalahan mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya,” katanya yang menasihatkan kesemua pihak agar mematuhi peraturan pilihan raya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s