Kenegaraan: Proses Penggubalan Undang-undang di Parlimen

Kerajaan Tarik Balik Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010

21 April 2010
Kerajaan menarik balik Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 yang dibentangkan di Dewan Rakyat Isnin lepas bagi menggugurkan tiga daripada 51 fasal yang dicadangkan pindaannya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata tindakan itu dibuat selepas menerima maklumbalas daripada Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) yang tidak bersetuju dengan beberapa pindaan tersebut.

Tiga fasal yang akan digugurkan ialah Fasal 8 yang melarang mana-mana pihak kecuali Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi membuat, mengeluar, mengedar, menjual atau memasang plat nombor pendaftaran; Fasal 22 bagi menaikkan had umur kelayakan memohon lesen memandu daripada 16 ke 17 tahun dan Fasal 46 yang menaikkan kadar kompaun maksimum daripada RM300 kepada RM1,000.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Mohamed Nazri berkata rang undang-undang itu akan dibentangkan semula untuk bacaan kali pertama pada persidangan Dewan Rakyat yang dijadual Jun ini.

“Selepas berunding dengan pihak dewan dan mendapat pengesahan daripada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Ketua Whip (Tan Sri Muhyiddin Yassin), maka kita buat keputusan untuk menarik balik pindaan ini dan akan dibawa balik dalam persidangan akan datang,” katanya.

Sementara itu Timbalan Pengerusi BNBBC Datuk Seri Bung Mokhtar Radin ketika ditemui pemberita berkata pihaknya memohon agar kerajaan menimbang semula dan memperhalusi pindaan akta tersebut bagi menepati aspirasi rakyat.

“Kita telah mengadakan perbincangan selama dua hari dengan JPJ, Kementerian Pengangkutan dan agensi lain dan kita dapati rang undang-undang yang dibentang Isnin lepas tidak begitu mesra rakyat,” katanya.

Bung Mokhtar berkata pihaknya akan terus berbincang dengan JPJ dan agensi-agensi berkaitan untuk memperhalusi pindaan ke atas akta tersebut supaya tidak dilihat sebagai membebankan rakyat.

BNBBC turut mencadangkan agar JPJ mengadakan rundingan dengan orang awam untuk mendengar pendapat dan cadangan rakyat sebelum dibentangkan semula di Parlimen.

Wakil pembangkang Lim Guan Eng (DAP-Bagan) pada Rabu turut menggesa kerajaan meneliti semula pindaan akta tersebut dan berunding dengan semua pihak termasuk orang awam, pihak berkuasa dan pakar-pakar perundangan.

Bung Mokhtar dan Guan Eng turut bersetuju bahawa sebuah Jawatankuasa Pemilihan yang terdiri daripada pelbagai anggota diwujudkan bagi membincangkan perkara tersebut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s