Kenegaraan: Pelantikan Speaker Dewan Negara

Abu Zahar angkat sumpah Yang Dipertua Dewan Negara ke-16
NAJIB menyampaikan cenderahati replika cokmar kepada Bekas Speaker Dewan Rakyat Dato Wong pada majlis Makan Malam Jasamu Dikenang di Kuala Lumpur, malam tadi.

2010/04/26
Bekas Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak), Tan Sri Abu Zahar Ujang hari ini mengangkat sumpah sebagai Yang Dipertua Dewan Negara ke-16 menggantikan Datuk Wong Foon Meng yang tamat tempoh perkhidmatannya pada 12 April 2010.

Usul pelantikan Abu Zahar yang dibentangkan di persidangan Dewan Negara hari ini oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan disokong oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, mendapat persetujuan sebulat suara anggota Dewan Negara termasuk wakil daripada Pas, DAP dan PKR. Abu Zahar, 66, yang dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan, dan pernah menjadi seorang Anggota Dewan Undangan Negeri dari 1986 sehingga 1995 sebelum menjadi Ahli Parlimen sehingga 1999, berikrar akan menjalankan tanggungjawabnya dengan amanah dan saksama. Sebelum menceburi politik, beliau bertugas dengan Polis Diraja Malaysia dengan jawatan terakhir adalah sebagai Timbalan Penguasa di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman pada 1979. Beliau dan isteri Puan Sri Rugayah Syed Jaffar mempunyai tiga anak.

Beliau melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang di Lincoln”s Inn, London, dan pernah menjadi Presiden Persatuan Peguam-peguam Muslim Malaysia.

Dalam bidang politik pula, kariernya bermula pada 1979 selepas menganggotai Jawatankuasa Pemuda Umno Bahagian Kuala Pilah sebelum menjadi Ketua Umno Bahagian Kuala Piliah selama 14 tahun iaitu dari 1987.

Abu Zahar yang juga ahli Lembaga Disiplin Umno sejak 13 Mei 2004 dan Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang, pernah menyandang pelbagai jawatan penting termasuk Pengerusi Risda, Pengerusi Tribunal Hakcipta Malaysia dan Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia.
Dalam satu lagi upacara, bekas Pengurus Besar Public Islamic Bank Berhad Datuk Mohammed Najeeb Abdullah mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara yang baru.

Mohammed Najeeb, 56, yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Rasah dan ahli Majlis Agama Islam Negeri Sembilan, dicalonkan oleh Dewan Undangan Negeri Sembilan.

Beliau berkelulusan sarjana pentadbiran perniagaan dari Universiti Charles Darwin, Australia dan mempunyai pengalaman 35 tahun dalam bidang perbankan konvensional serta perbankan Islam di pelbagai peringkat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s