Pelantikan Hakim Mahkamah Tinggi & Pesuruhjaya Kehakiman

Pelantikan Hakim Mahkamah Tinggi & Pesuruhjaya Kehakiman

11-05-2010
PUTRAJAYA: Seorang Pesuruhjaya Kehakiman hari ini, disahkan sebagai Hakim Mahkamah Tinggi manakala tiga orang dilantik Pesuruhjaya Kehakiman.

Datuk Hinshawati Shariff, 55, yang dilantik Hakim Mahkamah Tinggi sebelum ini adalah Pesuruhjaya Kehakiman sejak 2007.
Tiga yang dilantik Pesuruhjaya Kehakiman ialah Ketua Bahagian Guaman, Jabatan Peguam Negara, See Mee Chun; Hakim Kanan Mahkamah Sesyen Shah Alam, M Gunalan dan Pengarah Mahkamah-Mahkamah Negeri, di Mahkamah Sesyen Georgetown, Pulau Pinang, Rosilah Yop.

Kesemua mereka mengangkat sumpah jawatan dan taat setia hakim di hadapan Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria dan disaksikan Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi di Istana Kehakiman di sini. Pelantikan kesemua mereka berkuat kuasa hari ini.

Pelantikan mereka adalah dengan perkenan Yang di Pertuan Agong, atas nasihat Perdana Menteri dan selepas berunding dengan Ketua Hakim Negara mengikut Perkara 122AB (1) Perlembagaan Persekutuan.

See, 51, yang berasal dari Kuantan, Pahang, memperoleh Sarjana Undang-Undang dari University of London, United Kingdom dan mula berkhidmat dengan kerajaan pada 1983.
See, sebelum ini, pernah memegang pelbagai jawatan antaranya Peguam Persekutuan di Jabatan Peguam Negara, Penasihat Undang-Undang di beberapa kementerian, hakim Mahkamah Sesyen, Ketua Unit Timbangtara dan Timbalan Pesuruhjaya Penyemak dan Pembaharuan Undang-Undang di Jabatan Peguam Negara.

Gunalan, 52, sebelum ini pernah memegang jawatan Majistret, hakim Mahkamah Sesyen dan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Agung.

Sementara itu, Rosilah, 52, pernah menyandang jawatan antaranya sebagai Penolong Pengarah Biro Bantuan Guaman, Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi di Pulau Pinang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s