Kenegaraan: Ketua Agama Islam di Negeri tidak Bersultan


Agong Serah Pentauliahan Kepada 13 Hakim Mahkamah Syariah

KUALA LUMPUR, 19 Mei 2010
Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin menyerahkan pentauliahan kepada 13 Hakim Mahkamah Syariah bagi Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang dan Melaka di Istana Negara di sini.

Tiga daripada mereka menerima pentauliahan sebagai Hakim Mahkamah Rayuan Syariah iaitu Ketua Hakim Syarie Tan Sri Ibrahim Lembut dan Datuk Muhamad Asri Abdullah bagi Pulau Pinang manakala Datuk Md Yusup Che Teh bagi Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan.

Sementara dua daripada mereka menerima pentauliahan sebagai Ketua Hakim Syarie iaitu Datuk Mohamad Abdullah bagi Wilayah Persekutuan dan Datuk Yusof Musa bagi Pulau Pinang.

Mereka yang menerima pentauliahan sebagai Hakim Mahkamah Tinggi ialah Mohd Shukor Sabudin, Mohd Radzi Abd Latif dan Mohd Amran Mat Zain bagi Wilayah Persekutuan, Nassir Abd Aziz bagi Putrajaya, Ibrahim Deris bagi Labuan, Adam Tumiran dan Jaidi Ahmad bagi Pulau Pinang dan Mohd Asri Tahir bagi Melaka.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Hakim Syarie Melaka Datuk Mahamad Ibrahim dan Pengarah Kanan (Kehakiman) Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Mukhyuddin Ibrahim.

Nota Tambahan:

YDPA ialah ketua agama Islam negeri Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak. Ketua 4 negeri ini ialah Yang Dipertua Negeri. YDPN bukan ketua agama Islam negeri masing-masing.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s