Isu: Perang Dunia Kedua dan Tenaga Nuklear

Kenangan Guguran Bom Atom 65 tahun dahulu, Perang Dunia Kedua


RATUSAN burung merpati melintasi rangka Bangunan Kubah Bom Atom (Atomic Bom Dome), di Taman Memorial Keamanan Hiroshima bagi memperingati genap 65 tahun serangan bom atom oleh Amerika Syarikat pada 5-8-1945.

Scienists have long dreamt of the ultimate source of energy that will power the world forever. This ultimate source is hydrogen. Hydrogen can be produced by the electrolysis of water from the sea dan when burned together with oxygen, produces only energy and water. The use of hydrogen as a fuel and energy carrier will require an infrastructure for safe and cost-effective hydrogen transport and storage. Hydrogen has an excellent safety record, and is as safe for transport, storage and use as many other fuels.

Soalan STPM yang berkaitan dengan tenaga nuklear

1988.3 “Sumber tenaga tradisional seperti arang batu dan petroleum kini menjadi semakin pupus. Harapan untuk mengatasi masalah kekurangan tenaga terletak pada keupayaan manusia menjana dan menggunakan tenaga daripada sumber-sumber lain.”
Dengan memberi alasan, nyatakan pendirian anda tentang penggunaan tenaga daripada sumber-sumber lain sebagai gantian kepada sumber tenaga tradisional..

1990.4 Sejak penemuan kaedah penjanaan tenaga atom oleh Otto Hahn dan Fritz Strassman pada tahun 1939, harapan untuk mengatasi krisis tenaga yang dihadapi sekarang adalah sangat cerah.
Sejauh manakah anda bersetuju dengan pendapat ini?

1992.3 Peranan tenaga nuklear dalam pembangunan negara.

2007.3 Nuklear biasanya dikaitkan dengan kemusnahan dan kecelakaan, namun hasil penyelidikan pakar-pakar dalam bidang ini telah mengubah persepsi terhadapnya. Bincangkan.

2007.4 Tanaman ubah suai genetik didapati berupaya meningkatkan sektor pertanian negara, namun pada masa sama tanaman ini turut menimbulkan pebagai kesan negatif. Bincangkan.

Advertisements

One response to “Isu: Perang Dunia Kedua dan Tenaga Nuklear

  1. can i get kesan baik dan buruk nuklear??/

    Goay: baca karangan dalam buku saya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s