Kenegaraan: Juru Audit Negara/Ketua Audit Negara

Tan Sri Dato' Setia Ambrin bin Buang, Ketua Audit Negara Malaysia Dilantik oleh YDPA atas nasihat PM selepas berunding dengan MRR


LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2009: Prestasi keseluruhan bertambah baik berbanding pada 2008

KUALA LUMPUR 25-10-2010
Sepuluh kementerian dan empat jabatan kerajaan mencapai tahap cemerlang dalam prestasi pengurusan kewangan pada 2009 dengan memperoleh 90 markah ke atas berbanding dengan hanya empat kementerian dan dua jabatan, tahun sebelumnya.

Mengikut Laporan Ketua Audit Negara 2009, yang dikeluarkan semalam, kementerian yang dinilai cemerlang ialah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi serta Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Kementerian lain ialah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kerja Raya, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Sumber Manusia serta Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Jabatan yang mendapat markah cemerlang pula ialah Agensi Nuklear Malaysia, Jabatan Mineral dan Geosains, Jabatan Laut Semenanjung Malaysia dan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia.

Sementara itu, 15 kementerian dinilai sebagai baik dalam prestasi pengurusan kewangan 2009 dengan memperoleh markah antara 80 dan 89, manakala 36 jabatan/agensi memperoleh 70 hingga 79 markah.

Tiga jabatan memperoleh tahap memuaskan dalam pengurusan kewangan dengan markah antara 60 dan 70 bagi tahun 2009.
Pada keseluruhannya, prestasi pengurusan kewangan di peringkat kementerian dan jabatan bagi 2009 bertambah baik berbanding 2008, kata laporan itu.

Semakan audit selanjutnyake atas 25 kementerian mendapati secara umumnya, tiga daripada enam kawalan utama ada pada tahap cemerlang iaitu Kawalan Pengurusan, Perbelanjaan dan Terimaan manakala Kawalan Bajet, Pengurusan dan Akaun Amanah/ Kumpulan Wang Amanah dan Deposit serta Pengurusan Aset dan Stor didapati pada tahap baik.

Bagi 44 jabatan pula, lima kawalan utama kecuali Pengurusan Aset dan Stor mendapat tahap baik. Pengurusan Aset dan Stor hanya mencapai tahap memuaskan.

Laporan Audit itu turut mengesyorkan beberapa cadangan untuk memantapkan lagi prestasi pengurusan kewangan termasuk Pegawai Pengawal/Ketua Jabatan mengambil tindakan membetulkan dan mencegah terhadap kelemahan dibangkitkan Jabatan Audit Negara dan mempertingkatkan pembabitan pegawai pengawal dan ketua jabatan secara ‘hands-on’ dalam perkara ini.

Ia juga mengesyorkan tindakan surcaj atau tatatertib dikenakan terhadap mereka yang gagal memungut hasil atau membuat bayaran yang tidak teratur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s