Kenegaraan: Majlis Tanah Negara

1 Dis 2010
Mesyuarat Ke-66 Majlis Tanah Negara di bangunan Parlimen

MTN dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dihadiri semua Menteri Besar dan Ketua Menteri.
Mesyuarat itu membincangkan lima kertas pertimbangan dan dua kertas makluman yang menyentuh mengenai pentadbiran, pengurusan tanah dan penyelarasan dasar penggunaan tanah negara.

Semua kerajaan negeri kini boleh memperbaharui tempoh pegangan baru tidak melebihi 99 tahun kepada mana-mana pemilik tanah berstatus pajakan. Pemilik yang bercadang memohon pembaharuan atau perlanjutan tempoh pegangan pajakan sedia ada sebelum tarikh luput, kecuali tanah itu diperlukan kerajaan untuk tujuan awam.

Hukuman maksimum denda RM1 juta dan penjara tidak kurang lima tahun tetapi tidak lebih 20 tahun akan dikenakan terhadap pembalak haram apabila Akta Perhutanan Negara 1984 dipinda, tahun depan.

Mesyuarat MTN juga bersetuju meminda Akta Perhutanan Negara 1984 (Akta 313) bagi memantapkan penguatkuasaan undang-undang berkaitan perhutanan dalam usaha membanteras pembalakan haram dan kesalahan hutan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s