Kehakiman: Dakwaan kes rasuah

Peguam Negara: berkuasa budi bicara mendakwa seseorang di mahkamah selepas meneliti kertas siasatan Polis, SPRM dan sebagainya.

6-12-2010
SHAH ALAM: Beberapa saksi yang dijangka memberikan keterangan dalam perbicaraan kes bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, diletakkan dalam program perlindungan penuh untuk saksi.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani berkata, sekurang-kurangnya 15 hingga 16 saksi termasuk pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan dipanggil memberikan keterangan dalam kes itu.

Disoal berhubung siasatan kes itu yang mengambil masa agak lama, Abdul Gani berkata, ia disebabkan pihaknya perlu memastikan taksiran nilai harga tanah, rumah dan hiasan dalaman rumah itu terlebih dulu.

“Membeli rumah dengan harga yang murah tidak menjadikan ia sebagai satu kesalahan kerana sesiapapun mungkin boleh membelinya dengan murah.

“Bagaimanapun, kita kena pergi balik (siasat) pada asasnya, kaedah transaksi itu dilakukan,” katanya pada sidang akhbar di sini selepas prosiding tuduhan terhadap Mohamad Khir selesai. Abdul Gani berkata, kejadian itu sudah lama berlaku dan memerlukan masa untuk menyiasat siapakah pembeli pertama rumah atau tanah itu sebelum ia dipindahmilik kepada Mohamad Khir.

Selain itu, Abdul Gani turut berterima kasih dan berpuas hati terhadap pihak SPRM kerana melakukan siasatan dengan baik dan telus.

Bagaimana kes ini dibawa kemahkamah?
Laporan dibuat di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) membuat siasatan dan hantar (laporan) kepada (pejabat) Peguam Negara. Peguam Negara berpendapat ada kes atau bukti cukup untuk mendakwanya,maka kes dibawa ke mahkamah.

Dato Sri Mohamad Khir didakwa mendapatkan untuk dirinya dan isteri, Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat No 8 & 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam daripada Ditamas Sdn Bhd melalui Pengarah Ditamas, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Dr Khir dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam dan didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor, di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang merangkap Ketua Pembangkang DUN Selangor itu didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Shamsuddin turut didakwa atas tuduhan bersubahat melakukan kesalahan itu dengan Mohamad Khir pada 29 Mei 2007.

Kedua-duanya mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azhaniz Teh Azman Teh. Pihak Pendakwa raya diketuai Peguam Negara sendiri, Peguan Cara dan Penolong Pendakwa Raya yang lain. Kes ini akan dipindah ke Mahkamah Tinggi.

Mohamad Khir dan Shamsuddin masing-masing dibebaskan dengan ikat jamin RM750,000 dengan seorang penjamin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s