Kenegaraan: Pilihanraya Kecil

Kekosongan DUN luar jangka

Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia


PUTRAJAYA: 20-1-2010
Mesyuarat bagi membincangkan sama ada pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelabuhan Klang perlu diadakan atau sebaliknya, hanya diadakan selepas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima surat rasmi mengenai kekosongan kerusi itu daripada Speaker DUN Selangor, Datuk Teng Chang Khim.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata setakat ini pihaknya belum menerima makluman berkenaan, sebaliknya berita kekosongan kerusi DUN itu hanya diketahuinya menerusi media massa. Sebarang keputusan hanya boleh dibuat selepas SPR meneliti surat rasmi daripada Speaker DUN negeri.

Speaker DUN Selagor mengisytiharkan kerusi DUN Pelabuhan Klang kosong berikutan kegagalan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan itu, Badrul Hisham Abdullah hadir persidangan enam bulan. Chang Kim mengisytiharkan demikian mengikut Fasal 69 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor.

Pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12), Badrul Hisham memenangi kerusi DUN Pelabuhan Klang atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan majoriti 4,407 undi.
Beliau keluar PKR pada Oktober 2009 bagi menyertai UMNO. Pilihan raya kecil bagi DUN dan Parlimen yang terbentuk menerusi PRU12 pada Mac 2008 tidak perlu diadakan jika kekosongan berlaku dalam tempoh dua tahun sebelum penggalnya berakhir.

Tempoh dua tahun itu berakhir Mac ini dan bermakna, sebarang kekosongan kerusi Parlimen dan DUN (kecuali di Sarawak) selepas Mac tahun ini, tiada lagi pilihan raya kecil diadakan.

Perkiraan itu berdasarkan peruntukan Perkara 54 (1) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kekosongan di luar jangka di Dewan Rakyat yang berlaku dalam tempoh kurang dua tahun dari tempoh lima tahun penggal Parlimen berakhir, perlu diisi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s