Kenegaraan: Pelantikan YDPN

YDPA TUANKU Mizan berkenan menyampaikan surat cara pelantikan kepada Tun Abdul Rahman pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan di Istana Negara, 19-4-2011.

19-4-2011
KUALA LUMPUR: Tun Abdul Rahman Abbas semalam dilantik semula sebagai Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang bagi tempoh dua tahun lagi.

Tun Abdul Rahman menerima Surat Cara Pelantikan daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam upacara di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara, Kuala Lumpur.

Upacara pelantikan itu turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Tun Abdul Rahman, 73, yang dilahirkan pada 15 April 1938 di Kampung Permatang Rambai, Kepala Batas, Pulau Pinang dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang ketujuh pada 17 April 2001 sebelum dilantik semula untuk jawatan sama pada 1 Mei 2005 dan 15 April 2009.

Beliau yang mempunyai ijazah kepujian dalam bidang Kesusasteraan Universiti Malaya pada 1972 kini Canselor Universiti Tenaga Nasional (Uniten), berkahwin dengan Toh Puan Majimor Shariff dan dikurniakan empat anak.

Abdul Rahman memangku jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang selama tiga tahun bermula 1982 dan pernah berkhidmat sebagai guru selama 20 tahun sebelum aktif dalam politik dan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bertam, selama empat penggal pada Pilihan Raya Umum 1978, 1982, 1986 dan 1990.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s