Kehakiman: Prima facie dalam perbicaraan kes jenayah

Perbicaraan kes jenayah di Malaysia:
Nota:
Pusingan pertama:
Pihak pendakwa cuba membuktikan sehingga tiada keraguan yang munasabah bahawa yang dituduh bersalah di depan hakim.
Pihak pendakwa akan memanggil saksi termasuk pegawai Polis dan Pakar dalam bidang berkaitan untuk memberi keterangan.
Pihak peguan bela akan cuba menimbulkan keraguan dalam kes.
Selepas itu, hakim akan mengumumkan sama ada wujud prima facie(bukti yang munasabah). Jika tidak wujud prima facie, yang dituduh dilepaskan. Jika ada, yang dituduh akan diperintahkan membela diri.
Pusingan kedua:
Yang dituduh boleh membela diri dengan 3 cara:
1. Berdiam diri
2. Membela diri dalam kandang pesalah.(Pendakwa tidak boleh menyoal balas)
3. Membela dengan bersumpah.
Selepas itu hakim akan membuat keputusan kehakimannya. Jika tiada bersalah, yang dituduh dilepaskan. Jika salah, hukuman akan dijatuhkan mengikut undang-undang.
Contoh kes:

Kes Liwat yang melibatkan bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia


22-08-2011
Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memilih untuk memberi keterangan membela diri dari kandang tertuduh dengan kenyataannya tidak boleh diperiksa balas oleh pihak pendakwaan.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah sebelum itu memberitahu Anwar, beliau mempunyai tiga pilihan dalam perbicaraan kes liwat ketua pembangkang itu dengan bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Tiga pilihan itu adalah pihak pendakwaan boleh menyoal balas beliau; memberi keterangan di kandang tertuduh di mana pihak pendakwaan tidak boleh menyoal balas tertuduh tetapi semasa membuat keputusan mahkamah boleh mengambil kira fakta yang pihak pendakwaan tidak memeriksa balas tertuduh; atau memilih untuk berdiam diri, iaitu tidak memberi sebarang keterangan.

Walaupun Anwar memilih memberi keterangan dari kandang tertuduh, dia masih duduk di atas bangku peguam yang mempunyai kelengkapan sebuah mikrofon.

Menurut Hakim Zabidin walaupun tertuduh duduk di kalangan peguamnya, tindakan itu masih dianggap sebagai kenyataan daripada kandang (dok).

Jika Anwar memilih memberi keterangan dari kandang saksi, beliau boleh disoal-balas oleh pihak pendakwaan dan keterangan itu dianggap lebih berwibawa.

Pada kes perbicaraan kes salah guna kuasa dan liwat pertama yang dihadapinya 10 tahun lalu, Anwar membela diri dari kandang saksi.

Pada 16 Mei 2011 lalu, Anwar diperintah membela diri selepas, Hakim Zabidin memutuskan Mohd Saiful, pengadu dalam kes liwat itu, adalah bercakap benar dan seorang saksi berwibawa maka wujudlah prima facie dalam kes ini.

Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, terhadap pertuduhan melakukkan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat.

Kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim membela dirinya akan menyaksikan pihak pembelaan menyampaikan sepina kepada tujuh saksi, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datuin Seri Rosmah Mansor.

Turut akan disepina adalah bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof.

Sebelum ini semasa sesi perjumpaan dengan peguam anwar, minggu lalu, keempat-kempat mereka tidak mahu ditemubual.

Najib dan Rosmah juga memberitahu peguam yang mewakili ketua pembangkang itu bahawa mereka tidak mahu menjadi saksi pembela.
27-04-2011 Keputusan panggil Anwar bela diri kes liwat 16 Mei 2011

Mahkamah Tinggi KUALA LUMPUR: Keputusan sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dipanggil membela diri atau dibebaskan daripada tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, akan diketahui pada 16 Mei 2011.
Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujah Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden mewakili pihak pendakwaan dan peguam Anwar, Karpal Singh, Ram Karpal serta S N Nair di akhir kes pendakwaan.
Beliau turut memerintahkan kedua-dua pihak mengemukakan hujahan bertulis masing-masing dalam masa 2 hari.

Terdahulu, Mohd Yusof berhujah peguam tertuduh sering memotong keterangan lisan saksi pakar pendakwaan yang didakwa berat sebelah dan tidak memberikan jawapan memuaskan ketika ditanya berhubung analisis DNA.

Katanya, saksi pakar berkenaan bukan saja berkelayakan, malah mereka menghuraikan proses mengambil sampel dan analisis DNA dilakukan, memberikan pendapat serta alasan keputusan akhir diperoleh. Sehubungan itu, pihak pendakwaan memohon mahkamah melihat kepada keseluruhan bukti dan keterangan yang dikemukakan oleh saksi pakar berkenaan sebelum membuat keputusan, katanya ketika mengemukakan hujah di akhir kes pendakwaan.
Selain itu, katanya, bukti yang mengesahkan air mani yang ditemui dalam dubur Mohd Saiful adalah milik Anwar, tidak ditolak mahkamah dalam perbicaraan kes liwat itu.

Berhubung persoalan doktor pertama ditemui Mohd Saiful selepas kejadian liwat iaitu Dr Muhammad Osman Abdul Hamid daripada Hospital Pusrawai Kuala Lumpur tidak dipanggil memberikan keterangan, Mohd Yusof berkata doktor itu tidak menjalankan pemeriksaan forensik ke atas pengadu.

Malah katanya, ketika pengadu memberitahu beliau diliwat, Dr Muhammad Osman terus memberhentikan pemeriksaan dan menyuruhnya menjalani pemeriksaan di hospital kerajaan.

Sementara itu, Karpal berhujah bukti dan keterangan saksi pakar di mahkamah tidak membuktikan bahawa ‘Lelaki Y’ yang air mani ditemui dalam dubur Mohd Saiful adalah Anwar.

Beliau berkata, keterangan Saintis Forensik, Dr Seah Lay Hong berhubung profil DNA ‘Lelaki Y’ tidak boleh dipercayai kerana bersifat menyokong semata-mata, malah pihaknya berjaya menimbulkan keraguan dalam penemuan pakar itu.

Nair berkata, proses analisis DNA dilakukan Dr Lay Hong tidak disokong oleh nota atau dokumen bagaimana ia dijalankan.

“Dalam hal ini pihak pendakwaan sepatutnya mengemukakan semua dokumen dan nota berkenaan walaupun ia tidak diminta oleh pihak kami… tanpa bukti dokumen yang kukuh pihak pendakwaan kemudian mengesahkan ia milik tertuduh,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s