Kenegaraan: Komanwel (CHOGM)

54 negara anggota nyata komitmen mewujudkan Pergerakan Kesederhanaan Global (GMM)

MESYUARAT Ketua-ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) yang berakhir semalam menerima cadangan Malaysia agar badan 54 negara anggota itu menyokong usaha ke arah mewujudkan Pergerakan Kesederhanaan Global (GMM).
Sokongan itu dimuatkan dalam pernyataan bersama CHOGM yang dibaca Perdana Menteri Australia, Julia Gillard di sini selepas berakhirnya mesyuarat tiga hari itu yang mengumpulkan pemimpin kerajaan negara bekas jajahan British itu.
Antara lain pernyataan itu menyatakan komitmennya untuk memupuk kesederhanaan sebagai nilai penting badan itu.

Nilai kesederhanaan itu, kata Gillard perlu untuk menangani sebarang bentuk ekstremisme.

Pernyataan itu berkata, nilai ini boleh dipupuk menerusi GMM seperti dicadangkan Malaysia.

Pada sidang akhbar kepada wartawan Malaysia, Datuk Seri Najib Razak, berkata sokongan berkenaan akan disusuli dengan aktiviti dan inisiatif yang bertujuan meningkatkan kesedaran bagi mengukuhkan komitmen terhadap konsep pergerakan itu.
“Bagi pihak Malaysia, kita akan menganjurkan satu seminar antarabangsa untuk meningkatkan kesedaran terhadap konsep GMM ini.

“Seminar ini yang dianjurkan dengan kerjasama Alumni Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada Januari tahun depan akan dihadiri pemimpin antarabangsa tertentu,” kata Perdana Menteri.

Kegiatan seperti ini, katanya mampu mengukuhkan nilai yang dibawa oleh GMM, di samping meningkatkan fahaman terhadapnya.

Malaysia pada beberapa forum sebelum ini termasuk Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) mencadangkan inisiatif penubuhan GMM dalam usaha menangani isu keganasan antarabangsa dan golongan pelampau, sekali gus mewujudkan keamanan sejagat.

Pendirian Malaysia ialah bagi mencapai keamanan dan kesejahteraan dunia, semua pihak mesti bersatu menghadapi cabaran golongan pelampau.

Najib telah membawa GMM untuk perhatian dunia buat pertama kali di Perhimpunan Agung PBB pada September tahun lalu ketika Islamfobia kian meningkat.

Dalam ucaptamanya kepada PBB, beliau berkata antara lain isu sebenar bukanlah antara Muslim dan bukan Muslim tetapi antara kesederhanaan dan ekstremis semua agama, baik Islam, Kristian atau Yahudi.

Perdana Menteri juga membawa isu ini di acara-acara antarabangsa seperti Sidang Kemuncak Ketua-ketua Negara dan Kerajaan Asia-Eropah (ASEM 8) di Brussels, Belgium.

Pada satu perhimpunan di Oxford University, Mei lalu, mengenai topik yang sama, Najib menyatakan bahawa beliau membantah keganasan politik dalam sebarang bentuk dan menegaskan pada kesederhanaan yang dibawa oleh semua agama.

Beliau berkata, mereka yang mengambil jalan keganasan dan terbabit dengan tindakan seperti pengeboman berani mati tidak mencerminkan kepercayaan mereka.
Komen Anda

PM Najib menghadiri CHOGM 2011 di Perth, Australia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s