Negara Berdaulat: Jawatan Ketua Setiausaha Negara

Ketua Setiausaha Negara/Setiausaha Kabinet/kakitangan awam tertinggi Malaysia

Najib Tun Razak menyampaikan sijil penghargaan kepada Mohd. Sidek Hassan sambil diperhatikan oleh Rosmah Mansor dan Wan Noorlina Wan Hussin pada Majlis Makan Malam dan Penghargaan di Hotel Shangrila.

Datuk Seri Dr. Ali Hamsa menjalankan tugas sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN) bermula 24-6-2012 berharap seluruh kakitangan kerajaan dapat bersama-samanya meneruskan usaha meningkatkan keberkesanan dan kecekapan penyampaian perkhidmatan awam selaras dengan usaha kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menerajui transformasi negara ke arah menjadikan Malaysia sebagai negara maju menjelang 2020. Usaha tersebut bersandarkan kepada Dasar Transformasi Nasional yang bermula dengan Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Transformasi Ekonomi (ETP) diikuti Program Transformasi Luar Bandar (RTP).

Beliau merafak sembah setinggi-tinggi junjungan kasih atas perkenan Yang di-Pertuan Agong melantik saya sebagai KSN berkuatkuasa 24 Jun 2012. Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih juga dirakamkan kepada Perdana Menteri atas kepercayaan dan keyakinan beliau dalam memberikan peluang kepada saya untuk menerajui perkhidmatan awam.
Beliau berjanji akan teruskan apa yang ada. Namun, pegawai kerajaan perlu meningkatkan pencapaian pelaksanaan semua dasar, program dan projek kerajaan.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis penyerahan surat cara pelantikan dan penyerahan nota serah tugas KSN oleh Perdana Menteri di bangunan Parlimen.

Beliau berkata, penjawat awam mempunyai tanggungjawab tinggi dan produktiviti mereka harus dipertingkatkan dari semasa ke semasa.
Ujarnya, di samping pertemuan dengan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, beliau berhasrat untuk turun padang dan mengadakan pertemuan dengan pelbagai pihak bermula dengan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), media, industri, pertubuhan bukan kerajaan dan pegawai kerajaan pelbagai lapisan.

“Ini penting bagi memastikan pandangan mereka diperoleh dalam membantu saya untuk merancang dan melaksanakan usaha-usaha awal ke arah transformasi perkhidmatan awam sebagai KSN. Saya juga akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam.
“Ini bagi memastikan transformasi kepimpinan perkhidmatan awam yang berupaya menyeimbangkan kepentingan politik dan pentadbiran, memperkasa modal insan perkhidmatan awam terutama kumpulan kakitangan sokongan dan profesional serta mengutamakan kebajikan penjawat awam,” katanya.

Najib Tun Razak menyampaikan sijil penghargaan kepada Mohd. Sidek Hassan sambil diperhatikan oleh Rosmah Mansor dan Wan Noorlina Wan Hussin pada Majlis Makan Malam dan Penghargaan di Hotel Shangrila.

Bekas Ketua Setiauasaha Negara dilantik oleh Perdana Menteri sebagai Pengerusi Petronas(Badan Tidak Berkanun)
24 Jun 2012 – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelantikan Bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan sebagai Pengerusi Petronas yang baru.

Pengumuman tersebut dibuat Najib pada Majlis Makan Malam Penghargaan Mohd. Sidek yang akan tamat kontrak perkhidmatan KSN esok.
Menurut Najib, pelantikan Mohd. Sidek sebagai Pengerusi Petronas akan dibuat pada waktu terdekat ini selepas selesai beberapa urusan.
“Saya yakin Tan Sri Mohd. Sidek akan memberi sumbangan yang besar dan meningkatkan jalinan hubungan antara Petronas dan kerajaan,” katanya ketika berucap pada majlis tersebut di sini malam ini.

Hadir sama isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan isteri Mohd. Sidek, Puan Sri Wan Noorlina Wan Hussin.
Mohd. Sidek yang tamat kontrak perkhidmatannya pada 23 Jun akan digantikan oleh Ketua Pengarah, Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS), Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa, 57, sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN) yang baru berkuat kuasa mulai 24 Jun ini.
Pada masa ini , jawatan Pengerusi Petronas dipangku oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas.

Menurut Najib, sumbangan Mohd. Sidek dalam meningkatkan mutu perkhidmatan awam terutamanya mengeratkan kerjasama antara kerajaan dan swasta amat dihargai.
Sementara itu, Mohd. Sidek dalam ucapannya melahirkan rasa terkejut di atas pengumuman Perdana Menteri melantik beliau sebagai Pengerusi Petronas yang baru.
“Saya amat terharu dan menghargai pelantikan ini,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s