Senjata Pemusnah Besar-Besaran

Malaysia Gesa PBB Siasat Penggunaan Senjata Kimia Di Syria
25 Ogos 2013
Media antarabangsa melaporkan satu serangan yang menggunakan senjata kimia berlaku di daerah Ghouta berdekatan Damsyik pada Rabu lepas, yang menyebabkan kematian beratus rakyat Syria serta mencederakan ramai lagi penduduk.

Kanak-kanak yang terkorban akibat serangan gas saraf/senjata kimia

Kanak-kanak yang terkorban akibat serangan gas saraf/senjata kimia

Keganasan akibat pergolakan politik

Keganasan akibat pergolakan politik

Ada kemajuan tamadun manusia?????

Ada kemajuan tamadun manusia?????

Malaysia menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyiasat laporan yang mendakwa wujud penggunaan senjata kimia, yang menyebabkan kematian dan kecederaan di Syria.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata Malaysia juga menyeru pihak yang terbabit agar memberi akses serta pelindungan keselamatan kepada pasukan pakar kimia PBB untuk menjalankan tugas mereka.
Malaysia amat prihatin terhadap laporan itu dan mengutuk tindakan berkenaan, sekiranya dibuktikan benar. Hal ini kerana kekejaman itu jelas melanggari undang-undang antarabangsa dan mendesak agar mereka yang bertanggungjawab ke atas tindakan kejam dan tidak berperikemanusiaan ini dibawa ke muka pengadilan.

Maklumat tambahan:

Penggunaan senjata pemusnah besar-besaran (Weapon of mass destruction-WMD) seperti senjata kimia (gas saraf), biologi (virus anthrax), radioaktif dan nuklear (CBRN) dalam peperangan serta serangan-serangan keganasan sudah berkembang menjadi ancaman global yang terbaru kepada dunia sejagat. Penggunaan senjata pemusnah besar-besaran ini akan menyebabkan kemusnahan paling maksimum terhadap sasaran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s