Yayasan Pergerakan Kesederhanaan Global(GMM)

Yayasan Pergerakan Kesederhaan Global (GMM) akan mengadakan perbincangan meja bulat bagi pihak berkepentingannya pada 7 Nov sempena meraikan Hari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 2013 yang jatuh pada 24 Okt.

Persidangan meja bulat bertemakan ‘Towards a Common Agenda for peace and Prosperity’ mencerminkan semangat PBB dengan pelbagai pihak di peringkat global, bekerjasama ke arah tujuan serupa untuk memastikan keamanan dan kestabilan.

“Pihak berkepentingan GMM boleh menyumbang ke arah pembentukan agenda serupa yang berpusat pada prinsip dan nilai kesederhanaan bagi keamanan dan kemakmuran,” menurut Pengerusi GMM Tan Sri Razali Ismail dalam kenyataan, Rabu.

Persidangan meja bulat itu dijangka menghimpunkan 200 peserta terdiri daripada tiga kategori pihak berkepentingan – wanita dan belia, media dan masyarakat sivil.

Persidangan meja bulat itu juga diadakan sebagai tindak balas kepada ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Perhimpunan Agung PBB ke-68 di New York.

Najib antara lain memperbaharui seruannya yang dibuat tiga tahun lalu kepada semua negara untuk bersatu dan menolak trend ke arah keganasan yang merugikan.

Bertemakan ‘Partnerships for Global Progress’ sambutan Hari PBB bertujuan mengiktiraf dan menghormati kerjasama yang amat bernilai antara kerajaan, organisasi masyarakat sivil dan rakyat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s