Ahli Dewan Undangan Negeri: perletakan jawatan

Dipetik daripada Bernama 27-1-2014

Wakil Rakyat PKR Lee Chin Cheh meletak jawatan sebagai anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kajang.

Surat peletakan jawatannya dihantar kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Hannah Yeoh Tseow Suan di pejabatnya Isnin

Yeoh dalam sidang media di sini berkata beliau akan memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) secara bertulis mengenai peletakan jawatan Lee, 43, pagi esok.

Beliau berkata mengikut Perkara 68 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959, seseorang anggota Dewan Undangan Negeri boleh meletakkan jawatan sebagai ahli Dewan dengan menulis surat yang ditandatanganinya dan ditujukan kepada Speaker.

“Selaras dengan Fasal 5 Perkara 70 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor, sesuatu kekosongan luar jangka hendaklah diisi dalam masa 60 hari dari tarikh kekosongan itu berlaku. Dengan ini saya mengisytiharkan kerusi N25 Kajang telah dikosongkan pada hari ini,” katanya.

Ditanya mengenai alasan peletakan jawatan itu, beliau berkata: “Anda perlu bertanya kepada beliau. Saya tidak mahu bercakap bagi pihak dirinya. Peranan saya ialah memberitahu anda yang saya telah menerima surat peletakan jawatan itu dan kekosongan perlu diisi dalam tempoh 60 hari”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s